Influenza oltás kismamáknak?

Az influenza elleni védőoltásról sok szó szokott esni, de azt talán mégis kevesen tudják, hogy kismamáknak ingyenesen jár. Vajon miért?

Az influenzát okozó vírus nagyon ügyesen harcol az emberek immunrendszerével szemben. Mivel viszonylag rugalmasan változtatja „ruházatát”, a fertőzések elleni védekezésért felelős sejtek nem emlékeznek rá, ha találkoztak már vele korábban, „más öltözetben”, így újra meg újra képes súlyos fertőzést okozni és évről évre képes hatalmas járványokat létrehozni, rengeteg ember enyhébb vagy súlyosabb betegségét okozva. Ez az oka annak, hogy az influenzát nem csak egyszer kapja el az ember, hanem akár minden évben – és annak is, hogy évről évre új vakcinát kell a tudósoknak kialakítaniuk ellene, hogy megfelelő védettséget szerezhessünk. Így az, hogy valaki volt már influenzás vagy tavalyelőtt beoltatta magát ellene, nem jelenti azt, hogy idén nem fogja elkapni.
A várandósok különösen érzékenyek az influenza-fertőzéssel szemben. Ennek több oka is van. A terhesség első harmadában a fejlődő magzat rendkívül érzékeny a különböző vírusok károsító hatásaival szemben. Ugyan az influenza vírusnak nem ismert specifikus fejlődési rendellenességeket okozó hatása, magának a betegségnek a tünetei (különösen a magas láz), a kezelésére alkalmazott gyógyszerek illetve a nyomában szövődményként sokszor kialakuló baktérium- okozta légúti fertőzések (például tüdőgyulladás) súlyosan károsíthatják a fejlődő magzatot.
A terhesség alatt az anyai szervezet saját immunrendszere „el van nyomva” annak érdekében, hogy a magzatot, mint idegent ne károsítsa: emiatt azonban mindenféle fertőzés sokkal komolyabb tünetekkel járó betegség formájában jelenhet meg, mint nem terhes fiatal nőknél. Így nem csak a magzat-, de az anya egészségét is komolyan veszélyeztetheti akár egy „sima” influenza is.
Bár vannak olyan védőoltások, amelyeket nem ajánlanak terhesség alatt beadni, az influenza elleni védőoltás nem tartozik ezek közé. Olyan fajta vakcináról van szó, amely nem tartalmaz élő vírust, így maga az oltás nem károsítja a fejlődő magzatot – így az oltásnak veszélye nincs, viszont az általa megelőzött betegségnek komoly veszélyei vannak. Ez az oka annak, hogy az Országos Epidemiológiai Központ ajánlása szerint a terhes vagy a közeljövőben terhességet tervező nőknek térítésmentesen jár az influenza elleni védőoltás.

Az anyák és a babák védelme persze csak úgy lehet teljes, ha a környezetük is elkerüli a betegséget: így érdemes nem csak a leendő anyáknak, de a „várandós” apáknak, nagyszülőknek, nagybácsiknak és nagynéniknek is beoltatni magukat.

Az influenza és szövődményei súlyosan károsíthatják a növekvő magzat és a kismama egészségét, így minden eszközzel érdemes távol tartani – hatékony módszer erre a védőoltás.
Szerző: Dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek