Hogyan védekezzen egy kismama a nyári fertőzések ellen?

Egy gyermeket váró nő kissé másként tekint a forró nyárra és a vízpartra, mint az átlagember – mert bár életmódját, szokásait csak némileg változtatja meg, saját maga és a baba egészségére ilyenkor is fokozottan kell vigyáznia.

Egy kismama számára a nyári hónapokban kicsit mást jelent a gondtalan nyaralás és fürdőzés, mint másoknak. A nyári meleget kevesen tolerálják könnyen, különösen, ha egy kis plusz súlyt is cipelnek. A várandós nők is szívesen hűsítik magukat hőségben a vízben, ám a terhesség időszakában sokak fejében megfordul: vajon nem lesz-e belőle baj. Mi az, amit ilyenkor jobb elkerülni vagy óvatosan csinálni?

A várandósság miatt a kismamák vérkeringésének terhelése fokozott. Emiatt a meleget is kevésbé viselik jól. Senkinek, de nekik főleg nem tanácsos hosszabb időt napon tartózkodniuk – az árnyékban, a hűvös szobában sokkal jobban érezhetik magukat. Strandon a fák alatt kellő védelmet kapnak a napsütéssel szemben.

Napozni inkább késő délután feküdjenek ki egy kicsit és ne vigyék a sütkérezést túlzásba – ahogyan ez másoknak is javasolt egyébként.

Úszni, fürdőzni szintén lehet. Az úszás, mint testmozgás jólesik és jó hatású a gyermeket váró nő szervezetére nézve. Fontos megjegyezni azonban, hogy a kismamák jobban járnak a terhesség időszakában a természetes vizekkel, mint a strandokkal. A hüvelyi fertőzések lehetősége az uszodákban és strandokon valóban fokozottan fennáll. Igyekezzünk betartani a higiéniai szabályokat, de akár hüvelykrémmel is védekezhetünk a fertőzések ellen, melyet az orvosunk írhat fel.

Külön figyelmet kell fordítani arra, hogy a babát váró nő kerülje az olyan szituációkat, melyekben felfázhat, különösen, ha egyébként is gyakori ez a probléma nála. Ha a felfázás megtörtént, a kezelőorvos javasolhat megoldást. Ez igaz az esetleg kialakult hüvelyi gombára is.

A leendő anyuka jó közérzete és félelmei eloszlatása érdekében érdemes nyaralás, pár napos vakáció vagy strandolás előtt meglátogatnia kezelőorvosát és elmennie egy ellenőrzésre. A hosszabb külföldi nyaralás ilyenkor kevésbé ajánlott. A biztosításnak célszerű kiterjednie a terhességre is, mert sosem lehet tudni, mikor lehet szüksége a kismamának orvosi ellátásra.

Szerző: Kadesz

Kapcsolódó cikkek