Gyógyteák: igyuk, vagy ne igyuk?

Míg az FDA (Food and Drug Administration) a gyógyteák között is gondosan szelektál, sok szülésznő és nőgyógyász szerint azért sokukat nyugodt szívvel fogyaszthatjuk. Előtte azonban nem árt egy kis utánajárás.

A helyi drogériában kapható népszerűbb teák, mint a mentatea, a citromfüves, vagy gyömbéres tea biztosan nem fognak megártani, feltéve, hogy nem vödörszám fogyasztjuk őket. Vannak kifejezetten várandós anyák számára kifejlesztett keverékek, de ezek megvásárlása előtt is érdemes kikérdezni a háziorvost, gyógyszerészt.

Kávé helyett
A koffein szinte az első az összes tiltólistán. Helyette választhatunk zöldteát, vagy egyéb gyógyteákat, de ezek közül sem mind biztonságos. A zöldtea többé-kevésbé zöldet kap, mint a kávé egy lehetséges alternatívája. Arra azonban ügyeljünk, hogy ez sem százszázalékosan koffeinmentes. Néhány kutatás rámutat arra is, hogy a zöldtea akadályozhatja a folsav felszívódását, aminek magunkhoz vétele viszont kifejezetten ajánlott, ha teherbe akarunk esni, vagy ha már a szívünk alatt hordjuk a magzatunkat. Ha biztonságban akarjuk magunkat érezni, a zöldtea esetében is érdemes odafigyelni a bevitt adagokra.

Piros bogyós zöldben
A málna leveléből készült tea, a kutatások szerint, jótékony hatással van a méhre, és a szülésre is felkészíti a testet. Sok szülésznő kifejezetten bátorítja a kismamákat a málnatea fogyasztására, pontosan azért, hogy a szülés gördülékenyebben menjen. Bár az első trimeszterben ezt az italt is jobb hanyagolni, mert méhösszehúzódást eredményezhet.
Tilos!
A fent említett teák mértékkel való fogyasztása tehát hellyel-közzel megengedett, de vannak olyan gyógynövények, melyeket jobb, ha messziről elkerülünk, ha babát várunk. Vagyis ne igyunk olyan teát, mely tartalmazza a következő füveket: lucerna, angelikagyökér, ánizs, benedekfű, kék boglárka, kamilla, illatos macskamenta, fekete nadálytő, ginzeng, hibiszkusz, orvosi pemetefű, édesgyökér, rozmaring, csalánlevél.

Egy biztos: szénsavmentes ásványvízzel, facsart narancslével, vagy jó minőségű csapvízzel biztos nem nyúlunk mellé.

Dunát lehetne rekeszteni azokból a listákból, amik arról íródtak, egy terhes nőnek mit szabad és mit nem szabad (t)ennie babája egészsége érdekében.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek