Gyermeket szeretnék…

Sok nő bármit megtenne azért, hogy gyermeke legyen, amikor elérkezettnek érzi erre az időt. A bármi alatt persze sokféle dolgot kell értenünk az egészséges élettől kezdve a lombikbébi programig…

Az utóbbi évtizedekben nagyon megváltoztak a párok családtervezési lehetőségei – és elvárásai. A hormonális fogamzásgátlók elterjedésével párhuzamosan erősödött meg az igény a nőkben szakmai, egzisztenciális karrier építésére – így a gyermekvállalás évei a harmincas életévekre tolódtak. És míg hosszú éveken keresztül azért „küzd” egy nő, hogy ne szülessen gyermeke, amikor úgy érzi, megérkezett az idő, hogy családot alapítson, nem szívesen vár hosszan a terhességre.

Az orvosi kutatások és statisztikák is azt mutatják, hogy egy egészséges párnak egy évre, azaz körülbelül tizenkét ciklusra van szüksége ahhoz, hogy közel száz százalékos valószínűséggel sikerüljön pozitív terhességi tesztet produkálniuk. Ehhez persze az kell, hogy egészséges életet éljenek mindketten és megfelelő időszakokban illetve gyakorisággal éljenek védekezés nélkül nemi életet.

Az „egészséges életet éljenek” persze elég tág fogalom: mindenesetre olyasmit jelent, hogy ne szedjenek feleslegesen gyógyszereket, ne legyenek láncdohányosok, ne igyanak mértéktelen mennyiségű alkoholt. Fontos még, hogy rendszeresen, de mértékkel mozogjanak: a túlzottan megerőltető sportolás is lehet akadálya a termékenységnek. Az étkezés is kiegyensúlyozott kell, hogy legyen, megfelelő tápanyag-, és vitaminbevitelt jelentsen. Fontos, hogy az ismert (vagy még nem felismert) krónikus betegségeik „egyensúlyban” legyenek- közismert például a pajzsmirigy alul- és túlműködés meddőséget okozó hatása.

A megtermékenyítésre megfelelő időszaknak az orvostudomány a nő menstruációs ciklusának körülbelül a közepét tartja. Ugyanis a petesejt megérése és a petefészekből való kiszabadulása (ovuláció) a legtöbb esetben a menstruáció előtt két héttel történik. Ha ezekben a napokban kerül be a méh üregébe életképes hímivarsejt, akkor van lehetőség a megtermékenyítésre. Ugyanakkor a szervezet ciklusai nem feltétlenül percre pontosak, nem szabad tehát stopperórával a kézben ülve várni a megfelelő pillanatot.

Vannak módszerek azonban, amelyekkel az ovuláció időpontja orvosi segítség nélkül is viszonylag pontosan meghatározható. Ilyenek a nő ébredési testhőmérsékletének mérése és feljegyzése, a hüvelyváladék megfigyelése vagy a vizeletből végezhető ovuláció-teszt kipróbálása.

Amennyiben az egy év türelmi idő leteltével sem sikerül az áhított célt elérni, érdemes orvos segítségét kérni. Ilyenkor a terhesség létrejöttéhez szükséges összes faktort ellenőrizni szokták, így nőknél a petesejtek megfelelő érési ciklusát, a petevezető átjárhatóságát, férfiaknál a spermiumok számát, életképességét.

A leletek függvényében tudnak aztán az orvosok segítséget ajánlani. A peteérés hormonális befolyásolása, az elzárt petevezető „felszabadítása”, a spermiumoknak közvetlenül a méhüregbe helyezése mind a sikeres, méhen belüli megtermékenyítéshez vezethet. A meddőségi kezelések másik útja a „lombikbébiként” azonosított eljárás, amikor a petesejt és a hímivarsejt a nő testén kívül egyesül és a megtermékenyített petesejtet vagy embriót ültetik vissza az anya méhébe.

A mesterséges megtermékenyítés lehetővé teszi azt is, hogy valamilyen súlyos betegség esetén ne a „családi” apa vagy anya, hanem ivarsejt-donor legyen a gyermek valamelyik szülője vagy ún. béranya hordja ki a terhességet.

Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek