Fogápolás terhesség idején

100 koraszülésből 18-at az anyai fogbetegségek okoznak!

Sok kismamának kell szembenéznie a terhesség egyéb tünetei mellett még a fogproblémákkal is, melyek okai lehetnek a hormonális változások.

A betterheltc.vic.gov.au cikke rámutat a fogínybetegségek és a koraszülés közötti összefüggésre, és összegyűjtötte a legfontosabb információkat a megelőzésre és a terhesség idején kiemelten fontos teendőkre vonatkozóan.

A terhesség alatt jellemzően a fogínybetegségek és a fogszuvasodás okoznak gondot. Tévhit azonban, hogy a terhesség automatikusan fogromlással is jár, és akár a kismamának a baba miatt még a fogai elvesztésével is számolnia kellene.
Megfelelő otthoni ápolással, kellő mennyiségű kalciumbevitellel és szakember segítségével megelőzhető és orvosolható is a baj.

Nem csak esztétikai kérdés…
A fogaink egészségére azért is érdemes vigyázni, mert kimutatták, hogy az anya fogászati betegségei hatással lehetnek a baba fejlődésére. Sőt azt is feltételezik, hogy koraszülést és alacsony születési súlyt okozhatnak. Egy tanulmány szerint ugyanis 100 koraszülésből 18-nak fogínybetegség az oka. Megfelelő fogászati kezelés esetén jelentős mértékben csökkenthető a koraszülés esélye.

Felkészülés már a teherbeesés előtt
Azok a nők, akik a terhességük előtt is figyelmet és gondot fordítottak fogaik egészségére és a megfelelő szájhigiéniára nagyobb eséllyel tudják ezt az állapotot megőrizni terhességük ideje alatt is. Ehhez az alábbi három szabályt kell csupán betartani:
1.    Mosson fogat legalább naponta kétszer fluoridos fogkrémmel!
2.    Használjon fogselymet!
3.    Járjon el rendszeresen ellenőrzésekre fogorvosához!

Mit tehet a kismama a megelőzés érdekében a terhesség alatt:
1.    Ha kíván is bizonyos egészségtelen ételeket próbálja azok kisebb cukortartalmú változatát fogyasztani, és mosson utána fogat!
2.    Ügyeljen a megfelelő kalciumbevitelre. Fogyasszon kalciumban gazdag élelmiszereket, mint például: sajt, tej, joghurt
3.    Fogyasszon D-vitaminban gazdag ételeket. Mint például a sajt, margarin, tojás, hal.

A különböző vitaminok élelmiszerforrásairól bővebben a Vitamin ABC-ben olvashat!

…és ha mégis megtörténik.
Sajnos minden elővigyázatosság és prevenció mellett is jelentkezhetnek fogászati problémák. Ezek okai visszavezethetők a terhesség okozta speciális helyzetekre, ilyen például a
-    rendszeres hányásra a terhesség elején,
-    fogkrém, vagy fogmosás által kiváltott hányingerre, hányásra,
-   kívánóságból eredő több cukros, fogakra káros ételek gyakoribb fogyasztására.

Így aztán előfordulhat, hogy terhesség idején válik szükségessé bizonyos fogászati beavatkozás. Ebben az esetben mindenképpen tájékoztassa fogorvosát, hogy gyermeket vár akkor is ha ez „csupán” lehetséges!
Röntgenezés, gyógyszerszedés, altatásban végzett beavatkozás káros hatással lehet a babára, ezért a nőgyógyászával és fogorvosával konzultáljon a veszélyekről, a megfelelő és szükséges óvintézkedésekről!

„Megfelelő otthoni ápolással, kellő mennyiségű kalciumbevitellel és szakember segítségével megelőzhető és orvosolható is a baj.”
Szerző: Forrás: http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Teeth_and_pregnancy

Kapcsolódó cikkek