Felkészülés a szülésre és az első hetekre

A félelem az ismeretlentől, mi és hogyan fog történni a szülőszobában? Milyen lesz az új élet?

Az első gyermeküket váró nők a terhességgel, szüléssel kapcsolatos ismereteiket elsősorban szakkönyvekből, vagy rokonoktól, ismerősöktől szerzik.  Ezek gyakran félrevezetik a kismamákat, s alaptalan félelmek alakulnak ki benne leginkább a szüléssel kapcsolatban. A szüléssel kapcsolatos rémtörténetek sora fokozza a leendő anyukában a fájdalomtól való félelmet. Ezek a félelmek amellett, hogy beárnyékolják a gyermekvárás örömteli napjait, a szülés megindulásakor erőteljes fájdalmakat indukálhatnak. A félelem jelentkezésének valószínűségét tovább fokozza, ha a szülőnő nincs felkészülve arra, ami rá vár. Amennyiben semmit sem, vagy csak nagyon keveset tudnak állapotukról, a szülés lefolyásáról, úgy a különböző tünetek jelentkezése félelmet vált ki náluk.

A korszerű terhesgondozás része már a szülésre való felkészítés, de nem alakult még ki egy általánosan elfogadott modell és gyakorlat. Így minden intézmény saját maga alakítja ki programját. Valamennyi intézmény lehetőséget nyújt az apák számára is, hogy a felkészítőn részt vegyenek, sőt jelenlétük együttszülés esetén kötelező is. A szülésfelkészítőn szakemberek adják meg a választ a kismamában felmerülő kérdésekre, félelmekre.

A felkészülést segíti, ha megismerkedik a kórházzal a kismama valamint megismeri az orvost, a szülésznőt. Meg kell ismernie a szülés menetét, a test működését és a szülési fájdalmakat is. Tudatosítania kell magában, hogy a fájdalmat nem kell mindenáron legyőzni, mert a fájdalom növekedése jelzi, hogy hamarosan megpillanthatja gyermekét. Ha ezt a kismama el tudja fogadni, fel tud rá készülni, s engedni tudja, hogy jöjjenek a fájdalmak, valószínűleg könnyebben is fog szül.

A szülésre való felkészülést segíti, ha eljár a leendő anyuka kismamatornára. Itt gyógytornász vezetésével tartásjavító, has-, csípő-, gátizomgyakorlatokat, keringést javító gyakorlatokat végeznek a kismamák. Sor kerül a szülés alatti helyes légzés megtanítására. Lehetőség van sok helyen papás tornára is, amelyen a párok elsajátíthatják a vajúdás során alkalmazható különböző testhelyzeteket és a fájdalmat szintén csökkentő masszázs technikát.

Készítse elő a kórházi csomagját!

A szülőszobán a következőkre lesz szüksége: hálóing, köntös, papucs, törülközők, tisztálkodó szerek, iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya, taj-kártya, terhességi kiskönyv, leletek; anyakönyvezéshez: személyi okmányok és 300 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat vagy apasági nyilatkozat.) Vihet még be ásványvizet, szőlőcukrot vagy kekszet, valamint telefont. Néhány napot bent kell töltenie szülés után a kórházban ezért jó ha tesz  még a csomagba, szoptatós hálóinget, szoptatós melltartót, fehérneműt, evőeszköz, tányér, pohár, szoptatós tea, normál betét.  Már nem csak magunkra kell gondolnunk, hanem a babára is, neki is szüksége lesz néhány holmira a kórházban: body, rugdalózó (56-os), sapka,

textilpelenka, 1 csomag újszülött pelenka, fürdőlepedő, takaró.

Intézzék el, ha lehetséges az apai szabadságot.

Véglegesítsék a baba nevét.

Készüljenek elő a hazaérkezésre! Készítsék elő a legfontosabb dolgokat, amikre szükség lesz otthon. Vásároljanak be néhány hétre elegendő pelenkát (napi 7-8 darabbal érdemes számolni) valamint popsitörlőt, hogy ne az apuka álljon tanácstalanul a bevásárlóközpontokban. A babruháktól a babaápoláshoz szükséges kellékekig mindent szerezzünk be előre.

Az első otthon töltött hetekre is fel kell készülnie lelkileg a kismamáknak. A szülés eleve egy nagy érzelmi hullámvasút a leendő anyukáknak, az első napok egy kisbabával tovább fokozzák ezt. Minden kezdő anyukában ott bujkál a félelem, hogy megtudja-e oldani gyermeke igényeit. A válasz egyértelműen igen. Hagyatkozzunk az ösztöneinkre, ha valamit nem tudunk bátran kérdezzük meg a tapasztaltabb anyukákat, vagy a védőnőnket.

Készüljünk fel arra is, hogy az első 4 hétben jobb ha nem megyünk tömegbe a gyermekkel, s látogatókat is csak módjával fogadjunk.

Ha nincs nagyszülő a közelben vagy valaki, aki besegít a háztartásba, jobban járunk, ha még a szülés előtt felkészülünk néhány teendővel erre is.  Még a szülés előtt főzzünk többet olyan ételekből, amelyeket le lehet fagyasztani.

Takarítsuk ki alaposan a lakást még a szülés előtt, mert az első hetekben a babával maximum rövid porszívózásokra illetve némi portörlésre lesz csak időnk. A legtöbb időt a mosással és a vasalással tölti majd el az újdonsült anyuka.

Az első hetek legnagyobb kihívása a szoptatás, amely nagyon sok időt vesz el a kismamától. Ha kimerültnek érzi magát nyugodtan szoptasson fekve. Ügyeljen arra, hogy rendszeresen táplálkozzon és elegendő folyadékot igyon. Figyeljen magára is! Pihenőidőt tartson, ne akarja bepótolni a házimunkát, addig, amíg a gyermek alszik Ön is szunyókáljon egyet.

Az első néhány hetet érezzük csak nehéznek, aztán szépen kialakul egy új rend az életünkbe.

Meg kell ismernie a szülés menetét, a test működését és a szülési fájdalmakat is. Tudatosítania kell magában, hogy a fájdalmat nem kell mindenáron legyőzni, mert a fájdalom növekedése jelzi, hogy hamarosan megpillanthatja gyermekét.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek