Étkezésünk a várandósság alatt hatással lehet gyermekünk későbbi egészségére

Azt már egyre több édesanya tudja, hogy felnőttkori egészségi állapotunkat életünk első 1000 napja is befolyásolja. Ebbe az időszakba pedig a magzati időszak is beleszámít, tehát nem mindegy, hogy mit eszik a várandós kismama!

Fontos, hogy a várandósság alatt változatos étrendet kövessünk. Ez biztosítja a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igény folyamatos kielégítését, és így a megfelelő anyagokból nemcsak az édesanya, hanem a magzat is megkap mindent, amire fejlődéséhez szüksége van.
Néhány ásványi anyag és vitamin bevitelére ajánlott kiemelten odafigyelni. Az egyik a kalcium, amely a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztanunk. A kalcium a későbbi szoptatás idején is fontos szerepet játszik, ezért elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben fogyasszunk belőle. Forrásai: a tej, a sajt, a joghurt, a túró, a savanyú káposzta, a paradicsom és a szardínia.
Fontos a megfelelő vasbevitel is, hiszen a magzatnak vasraktárat kell kiépítenie a születése utánra. Számolni kell saját megnövekedett vasigényünkkel is. A legjobb vasforrás a sovány marha-, birka- és csirkehús, a szardínia, a tonhal, a bab, a csicseri borsó, a lencse, a tofu, a brokkoli, a borsó, az újhagyma, a spenót (és egyéb zöldfőzelékek), a burgonya, a kesudió, a napraforgómag és a tojás. Ha elég C-vitamint fogyasztunk, a vas könnyebben felszívódik, ezért érdemes odafigyelni a C-vitamin bevitelre is.
Folsavra – a megszokott mennyiség kb. 3-szorosára – leginkább a terhesség első 12 hetében van szükségünk, de legjobb már a teherbeesés tervezésekor odafigyelni erre. A folsav nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez, különösen a terhesség első néhány hetében. Legjobb forrásai a spenót, a sóska, a kelbimbó, a brokkoli, a zöldbab, a bab, a borsó, a káposzta, a barna rizs, a burgonya, a karfiol, valamint a szárított barack, a füge, a citrom, a narancs, a kiwi és a banán.
A D-vitamin segíti a kalcium és a foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Fontos a kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott bevinni növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás fogyasztásával is.
A zöldségeket érdemes mindig frissen vagy párolva fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin.

További hasznos tanácsok a www.elso1000nap.hu oldalon.

Szerző: www.elso1000nap.hu


Akciós ajánlataink