Apai aggodalmak

Az első kisbaba várásakor a rengeteg izgalom mellett, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a leendő apukáknak, milyen kételyei és gondolatai vannak. Ezekről mindenképpen érdemes beszélni.

A szülés után megváltozik a nők élete. De ez a rengeteg érzelemmel járó esemény a férfiakra is ugyanolyan nagy hatással van: a szülővé válás nem ér véget magával a szüléssel. Ezt a leendő vagy a friss apukák is érzik.

Habár már a várandósság kilenc hónapja alatt megindul a felkészülés, a baba megszületése után legalább még három hónap szükséges ahhoz, hogy mentálisan is készen álljanak a szülői feladatok ellátására.

A baba érkezése után az apukák agyában és hormonszintjében számtalan változás végbemegy. Például a figyelmet és az érzelmi reakciókat kezelő területek fokozott erőbedobással dolgoznak. Ehhez társul a rengeteg összekeveredett érzelem, aggodalom.

A bizonytalanság különösen azokra a férfiakra jellemző, akik első alkalommal lesznek apukák. Ők, főleg a gondozás, az anyagi jólét és a „vajon jó apa leszek-e?” kérdéskörökben őrlődnek. De a szex és a függetlenség témaköre is sok kétely forrása lehet.

Habár a férfiak nem mindig szeretnek beszélni, alkalmat kell teremteni arra, hogy pár dolog közös átgondolására időt szánjanak a leendő anyukák és apukák. A lelki felkészülést segíti, ha a párok olyan témákban elmerülnek, mint például annak a tisztázása, hogy mit jelent a család fogalma a két félnek és, hogy hol helyezkedik el az életükben.

A szülővé válástól való félelem is az ismeretlentől való félelem. Minél több információt gyűjtenek össze még a várandósság ideje alatt az apukák, annál felkészültebbek lesznek lelkileg is a szülést követően. Ha eljárnak a partnerükkel az orvosi vizsgálatokra, felkészítő tanfolyamokra vagy terhes-tornára, ezeken az eseményeken rengeteg hasznos információval gazdagodhatnak.

Sokan abba a hibába esnek, hogy mindent tökéletesen akarnak csinálni, pedig ez sajnos lehetetlen. Ha már a legjobbra törekszenek, az éppen elég, és ha kételyei támadnának az újdonsült apukáknak, akkor gondoljanak arra, hogy Alicia Cast, szociológus, pszichológus, akinek fő kutatási területe a családi élet vizsgálata, nemrégiben kimutatta, hogy a férfiak igazi macsónak érzik magukat, miután apává válnak.

(A kutatásról bővebben: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09589236.2012.750239#.UkwDvVO1Xng)

Az apaszerep felöltésének folyamata: férfiből férj, majd apa. Egy családdal, melynek tagjairól gondoskodni kell.
Szerző: Geda Zsófia

Kapcsolódó cikkek