Beszélgetés a magzattal

A kismamák sokszor ösztönösen megsimogatják hasukat, beszélnek babájukhoz, ha érzik a nyugtalanságot mocorgásukban. Nagyon sokan énekelnek, vagy tudatosan beszélgetnek a pocakon keresztül a gyermekükkel.Az anyai hang varázslatos hatása...

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a bensőséges kapcsolat kialakítása anya és gyermeke között már a várandóság időszakában elindul. Sok édesanya megtapasztalhatta, hogy a gyermeke, születése után felismeri hangját, boldog mosollyal reagál rá. A hazatérő újszülötteket érdekes módon mégis védjük a világ zajaitól, suttogva beszélünk körülöttük. Pedig a kicsi már édesanyja pocakjában is érzékeli az anyát körülvevő zajokat. Sőt a hangok egyfajta biztonságot nyújtó kapcsolatot jelentenek számukra, kapcsolatot, amely áthidalja a védelmet nyújtó anyaméh és külvilág közötti  világot. Így a normál, a mindennapi életünkben meglévő természetes zajokat nem kell erőszakkal csökkenteni, hiszen a gyermek mindezeket ismerősnek találja.

A babák különböző módon reagálnak a hangokra. Vannak, akik az erős hanghatásokra megmozdulnak, s vannak, akik éppen ettől hagyják hirtelen abba a mozgást. Nagyon fontos és felerősíti a kommunikációt az érintés. Az anyai érintésre – amely látszólagos, nem közvetlen- szintén reagálnak a magzatok. Ha a baba minden mozdulatát megfigyeljük, az anyai ösztön által vezérelve rövid idő elteltével már tudni fogjuk, hogy a gyermek a kívülről érkező különböző ingerekre hogyan reagál.

 A kommunikáció legfontosabb eleme az érzelmi kapcsolat kialakítása, a szeretet sugárzása, az, hogy érzékelje a jelenlétünket a magzat. A kapcsolat kialakításába az apukák és a nagyobb testvérek is bekapcsolódhatnak. Bátran beszéljenek az anyuka pocakjához, a pocakon keresztül az új családtaghoz.

Kutatások bizonyítják, hogy a kicsik a pocakban hallott, számukra kellemes hangokat elraktározzák, s a „kinti világban” szintén kellemes élményként élik meg, amely ismerős, s egyfajta biztonságot is nyújt számukra. Természetesen a legfontosabb itt is az anyai hang, amelyet minden pillanatban érez a kicsi. Olvasson, neki már pocalakó korában mesét vagy hallgassanak együtt lágy zenét. Ha újszülött korábban meghallja a mesét vagy az ismerős dallamokat megnyugtatóan fognak rá hatni.

Hogyan beszélgessünk a babával?

Lehet belső hangokkal vagy hangosan, mesét vagy verset mondva, énekelve és táncolva, a lényeg az, hogy tudatosan történjen. Figyeljünk rá, egyértelműen neki szóljon. Bármiről beszélhetünk vele, arról, hogy mennyire várjuk és szeretjük őt. De megbeszélhetünk vele praktikus dolgokat is, hogy mi vár rá a születésénél.

A lényeg, hogy kialakuljon a kommunikáció, a kapcsolat, mivel a magzatnak fontos a beszédhang. A beszéd az emberi létezésnek az egyik legkülönösebb és legfontosabb része, amelyet előbb utóbb a gyermeknek is használnia kell.

Kutatások bizonyítják, hogy a kicsik a pocakban hallott, számukra kellemes hangokat elraktározzák, s a „kinti világban” szintén kellemes élményként élik meg, amely ismerős, s egyfajta biztonságot is nyújt számukra.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek