Babaváró – A második trimeszter

Sorozatunk második részéből megtudhatja mi történik a babával és a mamával ebben az időszakban.

Az első szívdobbanásig és Az első három hónap című cikkekből már tudjuk, hogyan lesz két sejtből egy „emberke” és hogyan kezdődik egy nő anyává válása, most tovább kalandozunk a „várandósság-sztoriban” és megnézzük, mi történik a magzattal és a mamával a terhesség középső harmadában.
Általában ezt az időszakot szokták az anyák a legkellemesebbnek érezni a várandósságból: az első hetek parái és hányingerei már elmúltak, de az utolsó szakasz kényelmetlenségei és koraszülés-aggodalma még messze van. Ilyenkor el lehet végre mindenkinek újságolni a nagy hírt, lehet csinos kismama-ruhákat viselni, babaneveken rágódni. A sok-sok élettani változás szinte minden ponton megváltoztatja az anya testét is. A haja fényesebb és dúsabb, a bőre csillogóan tiszta, az orra viszont sokszor eldugul vagy vérezhet is. A fogíny is vérzékeny lehet ilyenkor. Érdemes ebben az időszakban felkeresni a fogorvost is: a különféle fogászati problémák egy része inkább népi hiedelem (a gyerek „megeszi” az anya fogait), más része tudományosan megalapozottabb (a szájüregi fertőzések hajlamosíthatnak koraszülésre) – és az is biztos, hogy később nem lesz könnyen ideje rá a kismamának.
A bőrön már meglevő anyajegyek nőhetnek, sötétedhetnek ilyenkor illetve újak is megjelennek – egyfelől fontos a megfelelő fényvédelem, másrészt a gyanúsan viselkedő, nagyon megváltozó pöttyöket érdemes bőrgyógyásznak is megmutatni. Ilyenkor kezdenek kialakulni a terhességi csíkok a bőr megnyúlásának megfelelően. A növekvő méh illetve a medence aljára nehezedő nyomás hatására mind a lábszárakon, mind a gáttájon megjelenhetnek sok kellemetlenséget okozó vénás értágulatok.  Fontos, hogy „segítsük” ilyenkor a testünket a megváltozó igényekhez alkalmazkodni, ami egyfelől sok mozgást, másfelől sok vízszintes pihenést is jelent.
Az orvosi-védőnői vizsgálatok is igen lényeges információkat hozhatnak. Ebben az időszakban kerül sor többnyire az ún. genetikai vérvételre, amely a fejlődő magzat esetleges összetett fejlődési rendellenességére utalhat. Fontos információk szerezhetők a kicsi növekedéséről és a fejlődő szervek épségéről a magzati ultrahang során. Az anya testsúlya és vérnyomása egy esetleges terhességi toxémiát jelezhet előre.
A második trimeszter végén kerül sor a cukorterhelésre, ami pedig a terhességi cukorbetegség kiszűrését szolgálja.
A magzat fejlődése ebben az időszakban is rendkívüli. Az időszak elején 15 grammos babszemből 800-900 grammos baba nő, akinek mind az idegrendszere, mind az izomzata és csontozata alkalmas arra, hogy mozogjon – ezt az anyukája elégedetten észre is szokta venni. Légzőmozgásokat végez: ilyenkor magzatvíz kerül a tüdejébe, le is nyel ebből a folyadékból, ami a gyomrán és az ereken keresztül eljut a vesékhez, amelyet vizelet formájában kiválaszt és bizony vissza is pisili a magzatvízbe.
Reagál a külső ingerekre, fényre, hangra. Megjelennek a védekező rendszer fontos katonái, a fehérvérsejtek és elkezdenek tanulni az anyai immunrendszertől.
Az orvostudomány mai eredményei alapján van arra esély, hogy a valamilyen okból a második trimeszter végén megszületett magzatot életben tudják tartani – ez azonban azt jelenti, hogy ekkorra a fejlődő magzat is nagyon sok fontos élettani működést „kipipált”. Persze még nagy feladatok állnak előtte. Erről a sorozat következő cikkében olvashatnak.

Kövesse nyomon Ön is gyermeke méhen beüli fejlődését Hétről-hétre keresőnk segítségével!

Le is nyel ebből a folyadékból, ami a gyomrán és az ereken keresztül eljut a vesékhez, amelyet vizelet formájában kiválaszt és bizony vissza is pisili a magzatvízbe.
Szerző: Dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek