Babaváró – A harmadik trimeszter

Az utolsó időszak változásai, és a magzat felkészülése a méhen kívüli életre. Babaváró befejező fejezet.

A harmadik trimeszterben újra fokozódhatnak a kismamák testi-lelki panaszai, ugyanakkor ez az időszak készíti elő az anyát és a gyermeket is a születésre és a méhen kívüli életre.

A sorozat előző részeiből már tudhatjuk, hogy milyen változások történnek az anyai és a magzati szervezetben a várandósság első hat hónapja alatt. Lássuk, mi hiányzik még a baba megszületéséhez!

Az anya szervezete lassacskán felkészül a szülésre, a medence és a gát „fellazul”: mivel a növekedő súlyú méh is terheli ezt a területet, ezek a változások kellemetlenségeket is okozhatnak. Gyakori ilyenkor a derékfájás, úgy érzik a kismamák, hogy „majd szétszakad” a medencéjük. Romlanak az alsó testfél visszeres tünetei, gyakori a vizelési inger, nem ritkán nem is tudja megtartani a hirtelen nyomásfokozódásra kicsurgó vizeletet a várandós. A méh izomzata is „edz”: megjelenhetnek rendszeres méhösszehúzódások. Az emlők is készülődnek a jövevény fogadására, az időszak második felében akár néhány cseppnyi előtej is ürülhet belőlük. Visszatérhetnek új formát kapva az első trimeszter érzelmi hullámzásai, nem ritkák a rossz álmok, rosszkedvű napok, sokan magukba fordulva figyelik a születni készülődő gyermeket.

Sokaknak segít ilyenkor, ha minél több információjuk van a közelgő szülésről, mások inkább nem szeretnének mindent előre tudni: a szülésre felkészítő tanfolyamok, tanácsok és videók közül jó, ha mindenki őszintén választhatja ki a neki valót, nem hagyja magát befolyásolni senki tanácsától. Érdemes megismerkedni a leendő gyerekorvossal, ő is, mint a védőnő vagy a szülész sok felesleges aggodalmat vehet le a kismamáról.

Az ultrahangos vizsgálatokon túl ilyenkor különösen fontos a rendszeres súly- és vérnyomásmérés, a vizelet ellenőrzése a terhességi toxémia kiszűrésére. A CTG vagy NST vizsgálat a baba állapotát ellenőrzi a méh összehúzódásaival együtt. A hüvelyváladék vizsgálatával megelőzhető lehet több, a magzatra leselkedő súlyos fertőzés kialakulása.

Ezalatt a kicsi is készül a külvilági életre. Egyfelől kialakulnak azok a nem létfontosságú, de az érett babákat jellemző finomságok, mint a szempilla, szemöldök, fülkagyló, körmök – és fokozatosan eltűnik a magzatok „bundája”, a lanugo. A külvilági élethez való alkalmazkodáshoz létfontosságú, hogy a tüdő sejtjei elkezdik termelni azt a speciális anyagot, amely később csökkenteni tudja a léghólyagocskákban a felületi feszültséget, így lehetővé teszi a hatékony légzést. Komoly zsírraktárakat is összegyűjt ez alatt az idő alatt a kicsi: ez többek között a „kényelmes” megszületéshez és a kinti hideghez való alkalmazkodáshoz fontos.

A középső harmad közepén szoktak a babák legtöbbször „befordulni”, azaz a fejükkel lefelé elhelyezkedni a mamájuk méhében – így „elhatározva” magukat, hogy fejjel előre fognak világra jönni. A 36. héten a magzatok már teljesen életképesek, de még hátra van négy hét és fél kilónyi gyarapodás a születésig. Ezt nem mindig könnyű türelemmel kivárni…

Kövesse nyomon Ön is gyermeke méhen beüli fejlődését Hétről-hétre keresőnk segítségével!

Az érett babákat jellemző finomságok, mint a szempilla, szemöldök, fülkagyló, körmök – és fokozatosan eltűnik a magzatok „bundája”, a lanugo.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek