Babavárás egyedül

Van az a helyzet, amikor be kell vállalni - kényszer, vágy, bármi miatt -, hogy egyedül vállaljunk utódot. Belegondoltunk, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznünk és melyek azok a kényes pontok, amelyekre nem árt lélekben felkészülnünk.

„34 éves voltam, amikor egy hosszan tartó szerelem után, végtelen csalódással a szívemben épp gyógyulgattam. Mivel a szexualitás nagyon fontos számomra, az ilyen szingli időszakokra volt egy szeretőm, akivel már legalább egy évtizede voltunk barátok, ínséges időszakokban egymás testi partnerei. Karácsony előtt voltunk emlékszem, amikor késett – az egyébként svájci óramű pontossággal működő – menzeszem. Emlékeztem, hogy két-három hete történt egy kis baleset, az eksztázis az évek óta jól bevált megszakításos módszert elrontotta… Rohantam tesztért, felhívtam három barátnőmet, az anyámat és már a patika felé eszembe jutott, hogy milyen jól hangzik a szeretőm vezeték neve az Anna keresztnévvel…” – kezdi történetét Hetti.

 

Miért?

Egyedülálló anyák köre bővül, hiszen az önállóság, a társadalom által egyre inkább igényelt és ezáltal elfogadott egyenlőség zászlaja alatt, jól funkcionálhatnak az egyedülálló anyák is, jó esetben egyáltalán nem kell a csonkacsalád billogot magukénak érezni. Sokan vélekednek úgy, mielőtt egyedülállóvá válnak, hogy egyedül még mindig teljesebb életet tudnak biztosítani a gyermeküknek, mint egy rossz párkapcsolattal, ami a gyerek családi háttereként tudna szolgálni. … és vannak a balesetek, mint Hetti esete. Mindannyian ismerjük a társadalomban zajló folyamatokat, amelyek a család fogalmát átírták, funkcióját csorbították.

Tervezzünk!

Bármilyen indokunk is legyen rá, ha úgy döntöttünk, egyedülálló anyák leszünk, jó okunk volt rá, álljunk ki emellett és ne hagyjuk letörni a lelkesedésünket, hiszen kezdődik életünk legizgalmasabb időszaka! Lélekkönnyítőnek is remek eszköz a napló, amit érdemes a teherbe esésünk pillanatától kezdve vezetni, hiszen így az esetleges kétségeket, fájdalmakat, gondolatokat papírra vethetjük és mintegy később, kívülről szemlélve könnyebben összeáll a kép, olykor saját magunkról.

Tervezzük el részletesen a vizsgálatokat, beszélgessünk a barátainkkal arról, hogy ki tud majd a későbbiekben segítséget nyújtani, amikor dolgoznunk kell, amikor betegek leszünk, amikor egyszerűen a hormonok buzogását nem tudjuk elnyomni és összeomlunk…

 

Anyagi biztonság

„Tudtam, hogy nagyon tudatosan kell minden lépést megtennem, ha jó akarok lenni. Szülőnek lenni mindenképpen alkalmassági vizsga. Évek óta törekszem a maximumra, természetes, hogy szülőként is a maximumot szeretném nyújtani, de mi van akkor, ha nem lesz elég időm, energiám, s leginkább türelmem, hogy vele foglalkozzak, hogy képezzem, fejlesszem, elegendő szeretet adjak neki? Két út lehetséges, tökéletesen vagy sehogy. Kész vagyok, feldolgoztam a gyerekkori traumáimat, bízom magamban annyira, hogy ezt meglépjem. Miután két csík jelent meg a teszten, küldtem egy mailt Ádámnak, akivel korábban már beszélgettünk arról, hogy ha véletlenül megfogannék, akkor megtartom a gyermekünket. Ő ilyenkor mindig azt mondta, hogy ha aktuális lesz, majd akkor gondolkodik rajta. Hát tessék.” – Hetti egyedül maradt, bár az anyagi támogatásáról biztosította az apa.

Első feladat után, amikor eldöntöttük, hogy új életet hozunk a világra, már semmi mással csak magunkkal és bennünk fejlődő élettel kell foglalkozni. Kössünk biztosítást, számoljuk össze a tartalékainkat, a szükségtelen értékeinket, amennyiben szükséges tegyük pénzzé, amit lehet és törekedjünk a leghosszabban kitolható stabilitásra. Az anyagi biztonság a lelki stabilitást is elősegíti. Nézzünk utána a neten, hogy mi az a legkevesebb, amit mindenképpen el kell költenünk gyermekünk megérkezésekor és meddig tudunk mi magunk nyújtózkodni.

Egyedül nem megy

Időben döntsük el, hogy a család, a barátok, babysitter vagy ezeknek a kombinációját használjuk majd. Biztosak lehetünk benne, hogy egyedül nem fog menni, tehát erre már most kell megoldást találnunk. A praktikus dolgokon kívül mindenképpen gondolnunk kell a mentális békénkre is, hiszen a magzatunk és később gyermekünk fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy mi az anya, milyen állapotban vagyunk lelkileg. A stressz mindenkor rossz hatással van gyermekünkre. Lesznek olyan időszakok, amikor mindennél jobban vágyódunk majd ölelő karokra… „Az első hetek úgy teltek, mint mindenkor máskor, kivéve, hogy nem dohányoztam, naponta ötször étkeztem és elképesztő energiám lett, ezért őrült sokat dolgoztam. A 8. héten azonban elkezdődött a terhesség: öklendeztem, undorodtam, hánytam mindentől. A februári szürkeség elkedvetlenített, megfordult a fejemben, hogy elvetetem Annát, ekkor pszichológushoz fordultam.”

 

Szakértő segítség

A barátok sokszor nem képesek objektíven szemlélni minket, hiszen szeretetük feltétel nélküli, elfogadnak minket, a döntéseinket, viszont egy kívülálló, aki akár lehet terapeuta, egy kineziológus, de akár egy vallási vezető is, kinek-kinek hite és bizalma szerint sokat segíthet azokban a nehéz időszakokban, amit egy nő ilyen teher alatt megél.

 

Egyedül vagy erős

Egy nőből elképesztő energia tud felszabadulni, amint anya lesz, nem véletlen az anyaoroszlán kifejezés sem. Abból kell erőt merítenünk, hogy egyedül is képesek vagyunk gyermekünknek megteremteni a teljes életet, ha ez sikerül, a mi teljes életünk már csak egy lépés. „Igen, rengetegszer volt hiányérzetem a terhesség alatt. Az ultrahangon, amikor mindenkit a társa kísért el, engem meg a barátnőm. Vagy a szülés, ahol a váróteremben a legfontosabb 12 ember várakozott Annára- igaz köztük várt az apja is -, mégsem volt meg az intimitás, amiről sok nő beszél, akik a párjukkal élhetik át ezt a gyönyört. Anna most kéthónapos, az első 3 hét mintha valamiféle álomban telt volna, működtem, akár egy gép. Mostanra fogom fel, hogy mit vállaltam és ez milyen fantasztikus teljesítmény!”

A következő részben azokról a praktikus dolgokról ejtünk szót, amelyek megkönnyítik az egyedülálló szülők életét.

Babát várni egyedül, nem könnyű feladat, de nem is megoldhatatlan. Íme néhány gondolat, tanács a helyzet elfogadására és megoldására.

Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek