Babaváró – Az első trimeszter

A várandósság első három hónapja az anya számára sokszor egy hullámvasutazásra hasonlít, testileg, lelkileg egyaránt.

Az első szívdobbanásig című cikkben nyomon követhetjük, hogyan jön létre egy új élet a petesejt és a hímivarsejt egyesülésével és mi minden történik ezzel az aprósággal az első 8-10 hét alatt. Most nézzük végig, a „készülődő” anyával mi minden történik, illetve mit vehet észre mindabból, ami vele-benne zajlik!

Praktikus okokból a terhesség első napjának a nő utolsó menstruációjának első napját tekintik – tehát a terhesség első hetében a leendő anya éppen menstruál. A ciklus közepén (valamikor a harmadik terhességi hét elején) egyes nők megérzik a tüszőrepedést, tehát a megérett petesejt kiszabadulását a petefészekből (ez az úgynevezett középidős fájdalom vagy Mittelschmerz). Illetve valamikor ezekben a napokban a leendő anyuka együtt van a leendő apukával, így az az egyetlen hímivarsejt néhány tízmillió társával együtt bekerül a női szervezetbe. Az ezt követő napokban, míg a két sejt egymás megtalálja az egyik méhkürtben, majd egyesülve elindulnak a méh ürege felé, a várandós még nemigen észlel semmit a megindult nagyon fontos változásokból. A terhesség ötödik hetének elejére várja a következő  menstruációját, ami azonban nem jön meg – és ekkor, tehát az első hónap végére már jelezheti  a nő teste is, hogy mi ennek az oka. A terhesség első szubjektív tüneteként a mellfeszülést, szokatlan érzékenységet, haspuffadást illetve émelygést, reggeli hányingert szoktak említeni. Emellett a nők egy része fáradékonyságot, érzelmi hullámzást, sírósságot vesz észre, panaszol vagy dicsekszik – ezek a biológiai okok mellett erősen függnek attól, hogy a várandós mennyire készült a terhességre, illetve mennyire várta, melyik pillanatától tartja számon (az utolsó menstruációja első napjától fogva tervezte, hogy ez lesz az, vagy épp az elmaradt menstruációja után hetekkel kezd gyanakodni). Az is befolyásolhatja ezeket a lelki hullámzásokat, szélsőséges érzelmi reakciókat, hogy vágyott vagy épp elkerülni kívánt terhességről van szó.

Ezekben a hetekben jelentkezhet egy rövid ideig tartó, pecsételő vérzés, amit tévesen az elmaradt menstruációnak vagy épp spontán vetélésének szoktak sokan gondolni: ez a beágyazódási vérzés, ami az embrió „megtelepedését” kíséri a méh nyálkahártyájában.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a létrejött terhességek nagy része hal el az első hetekben, így valóban lehet egy spontán vetélésnek a jele is a felismert terhesség első hónapjaiban észlelt hüvelyi vérzés. A szokatlan hasi fájdalom is lehet ilyenkor problémának jele: előfordul, hogy a megtermékenyült petesejt „eltéved” és nem a méh üregében kezd el beágyazódni, hanem a méhkürtben vagy akár a hasüregben – ezt nevezik méhen kívüli terhességnek és az anyára nézve is súlyos veszélyeket hordozhat.

 Ahogy a „hivatalos” terhesség a megtermékenyítés előtt kezdődik, úgy az anyai gondoskodás is jó, ha ez előtt megkezdődik. Az egészséges életmód, körültekintő étkezés, a felesleges illetve esetleg magzatkárosító hatású gyógyszerek, vegyszerek, más szerek kerülése és esetleg valamilyen magzatvédő vitamin szedése már hónapokkal a fogamzás előtt jó, ha elkezdődik – hiszen az esetek nagy részében az embrió már végigfuttatja fejlődési programjának egy rendkívül fontos szakaszát, mire az anya megbizonyosodhatna róla, hogy valóban gyereket vár.

Az első trimeszter végére a babának már megvannak a kezei, lábai ujjakkal együtt, ezekkel markolászni is tud. Már a körme is nő, sőt, a fülkagylója is kezdi megformálódni. A szíve szorgosan pumpál, a vesék elkezdték munkájukat, és nem csak a belső ivarmirigyek, de a külső nemi szervek is egyértelműen jelzik, hogy milyen színű sapkát kell majd ráadni.

Ekkorra az anyuka is többnyire túljut a reggeli hányingereken, émelygésen, akik fogytak az első hetekben, elkezdhetik végre visszahízni az elvesztett kilókat. A régi nadrágok esténként már elég szűkek tudnak lenni derékban, a csipkés-merevítős melltartók kényelmetlenné válhatnak.

Kövesse nyomon Ön is gyermeke méhen beüli fejlődését Hétről-hétre keresőnk segítségével!

Az első trimeszter leglátványosabb változásai ugyan a magzatban zajlanak, hiszen két sejtből ez alatt az idő alatt szinte „teljes” emberré lesz – ugyanakkor az anya teste is átalakul, ezek a változások esetenként apróak, máskor sokkal feltűnőbbek.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek