AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJA

A várandósság alatt a női szervezet is rengeteg változáson megy keresztül – majdnem annyin, mint a magzat. Ezek egyike az emlők megváltozása, „felkészülése” az anyatej termelésére és a szoptatásra. Hogyan készül a szervezet a szoptatásra?

Sok nő a melle megváltozásából „fog gyanút”, hogy gyereket vár: a petesejt megtermékenyülésével elinduló hormonális változások az első pillanattól hatnak az emlőkre is. Így az első tünet a mellek megduzzadása és a mellbimbó érzékenyebbé válása lehet – azonban minden változás nagyon egyénfüggő, nem mindenkinél zajlik ugyanúgy, vagy alakul ugyanolyan mértékben. A szervezet mindenesetre a megtermékenyülés pillanatától készíti a várandós nő melleit az anyatej termelésére illetve a szoptatásra. Az addig kisméretű tejmirigyek megnövekednek, kitöltik a zsírszövet közti tereket, akár benyomulhatnak a hónalj területére is. A terület vérellátása is fokozódik, hiszen mind a növekedéshez, mind a későbbi tejtermeléshez elegendő tápanyagra van szüksége az itt „lakó és dolgozó” sejteknek.

A terhesség előrehaladtával nem csak az emlők tömege és kiterjedése növekszik meg: a bimbóudvarnak nevezett sötétebb, köralakú terület is nagyobbá válik, pigmentáltsága fokozódik. A bővebb vérellátás jeleként a bőr vénái kitágulnak, kanyargósan tűnnek elő a bőrön keresztül.

Ezeket a változásokat sok nő kényelmetlennek vagy akár kellemetlennek éli meg, feszülőnek vagy akár fájdalmasnak találja melleit, zavarja az emlőbimbó érzékenysége. Legtöbbet a valóban kényelmes melltartók segítenek ilyenkor. Sokaknak akár 1-2 számmal és kosármérettel is nőhet a melle – ne röstelljenek ehhez igazodó fehérneműt vásárolni. Fontos, hogy a ruha anyaga természetes, puha, nem irritáló legyen, a merevítő vagy a kosár varrása kényelmetlen lehet. Előfordulhat, hogy elsősorban az éjszakai időszak kellemetlen a „hatalmasra nőtt” mellekkel – alváshoz is viselt melltartóval ezen is lehet segíteni.

Az emlők nagyjából a terhesség közepétől kezdve elvben képesek tejet termelni – így a harmadik trimesztertől fogva előfordulhat, hogy előtej ürül az emlőbimbókból. Ez normális jelenség, fokozódása esetén érdemes melltartóbetéttel védeni a ruhákat az átnedvesedéstől.

A szülés előtti utolsó néhány héten az emlőbimbó is megnagyobbodik, a korábban ellapult vagy akár befordult bimbó is magától kiemelkedhet a bimbóudvar síkjából.

Ezek a változások „maguktól” történnek, ennyiben nem szükséges a terhesség alatt tenni semmit a szoptatásért. Sőt, a régebben ajánlott „bimbóedző” gyakorlatok kifejezetten károsak, árthatnak az emlő bőrének és koraszülést is indíthatnak. Feladatul így csak a változások követése, a szervezet előrelátásának megfigyelés marad – annak a tudatosításával, hogy minden lépés annak érdekében történik, hogy a megszülető baba az első pillanattól kezdve a lehető legtökéletesebb táplálásban részesülhessen. De ez már egy másik történet, amelyről Az előtej dicsérete című cikkben olvashatnak hamarosan.

Az emlő szövetében rengeteg változás játszódik le a várandósság során, amelyek a megszülető gyermek tökéletes táplálási formáját készítik elő.
Szerző: dr. Gács Zsófia

Kapcsolódó cikkek