A világűrben lehet szülni, de kevés lány akar űrhajós lenni

Néhány napja hatalmas érdeklődés övezte azt a hírt, miszerint vízzel és élettel teli bolygókat találtak egyetlen csillag körül. Elképzelhető, hogy belátható időn belül megindul az ember csillagközi életvitele, így ideje elgondolkodni, hogy vajon lehetséges-e szaporodni az űrben!

Nincs akadálya annak, hogy valaki a világűrben, Föld körüli pályán teherbe essen, vagy szüljön; mindezt nem zavarja sem a súlytalanság, sem az egyéb űrbeli körülmények, csak a fokozott háttérsugárzás – mondta a moszkvai Valerij Bogomolov, az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetének igazgatója. Bogomolov szerint fiziológiai akadálya, vagy ellenjavallata nincs a világűrben történő fogamzásnak és szülésnek.

A professzor elárulta, hogy egyebek között egerekkel folytattak ilyen kísérleteket több biológiai szputnyikon, az egykori Mir orosz űrállomáson és a Nemzetközi Űrállomáson is: vemhes egereket küldtek az űrbe, és figyelemmel kísérték a kicsinyek világra jöttét. Mint mondta, nem mutattak ki jelentős elváltozást a magzat fejlődésében, bár bizonyos sajátosságok akadtak, de ezeket nem a súlytalansággal, hanem a háttérsugárzással hozták összefüggésbe a tudósok.

Bogomolov szerint az űrbeli fogamzás és szülés lehetőségére mutat az is, hogy az emberek űrutazásainak 50 éve alatt semmiféle elváltozást nem mutattak ki az űrhajósok reproduktív rendszerében. Végül azt is elmondta: az orosz tudósok korábban az űrhajósok űrbeli egészségügyi ellátásának kérdéseivel is foglalkoztak, és kifejlesztettek egyebek között egy műtétekre alkalmas kamrát és egy szüléséhez szükséges berendezést. Jelenleg ilyen munkálatok nem folynak, de vonatkozó orvosbiológiai kutatások folynak, egyebek között a Nemzetközi Űrállomáson.

Jelena Szerova, a jelenlegi orosz urhajós különítmény egyetlen női tagja elmondta az Interfax hírügynökségnek: nők nemigen jelentkeznek űrhajósnak, mert Oroszország csak férfiakat küld a világűrbe. Szerova emlékeztetett rá, hogy az Energija konszern urhajós egységének tíz évig volt tagja Nagyezsda Kuzselnaja, aki végül nem jutott el az űrbe.  Pedig Szerova szerint egy nő jelenléte kedvezően hat az űrhajósok munkájára: minden szervezettebb és családiasabb. Úgy vélte, a Marsra vezető hosszú útra – amely még évtizedekig várat magára – alighanem helyes lenne koedukált csapatot, és ezen belül családos nőket választani, mert ők erősebb pszichikummal és nagy élettapasztalattal rendelkeznek.

A Mars – és más bolygók kutatásával kapcsolatban felmerült a kérdés, miszerint reproduktív marad-e az ember a világűrben, a megváltozott körülmények között. Moszkvai kutatók választ adtak, nincs akadálya a világűrben való fogantatásnak és világrajövetelnek.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek