A túlsúly veszélyei terhesség ideje alatt

A várandósság ideje alatt természetes, hogy a nők híznak. A nőgyógyász és a védőnő rendszeresen ellenőrzi a kismamák súlygyarapodását. Mi számít normálisnak és mit kell tennie a kismamának?

A terhesség alatti súlygyarapodásnak meg van adva az elfogadott mértéke. Általánosságban elmondható, hogy az ideális súlygyarapodás a babavárás végére nem haladja meg a 9-14 kg közötti többletet. Az ideális gyarapodás mértékének meghatározásakor figyelembe kell venni, hogy a terhesség előtt mit mutatott a mérleg, azaz, hogy a kismama a teherbeesés előtt hány kilogramm volt.

A terhesség előtti testtömegindex kiszámítása segít az optimális súlygyarapodás definiálásában. Ennek számítása a következőképpen lehetséges: a súlyunkat osszuk el a méterben megadott magasságunk négyzetével.

Pl. súly: 65 kg, magasság 1,79 m  Számítás: 65: 1,79² Eredmény: 20,28

Testtömegindex

Optimális súlygyarapodás

19,8-nál kevesebb (alacsony)

12,5-18 kg

19,8 -26 között (átlagos)

11,5-16 kg

26-nál több (magas)

7-11,5 kg

Ha magas a testtömegindex, azaz túlsúlyos a kismama a teherbeeséskor, számos probléma léphet fel a terhesség ideje alatt.

A terhesség alatti túlsúly veszélyei

  1. Különböző fejlődési rendellenességek gyakoribbak a túlsúlyos anyák gyermekeinél. Nagyobb a nyitott gerinc, a szív- és agyfejlődési rendellenességek, vagy a szájpadhasadék kialakulásának az esélye.
  2. Magasabb a túlsúlyos kismamáknál a terhesség alatti fertőzéses megbetegedések gyakorisága.
  3. Minél nagyobb mértékű az elhízás, annál nagyobb a koraszülés valószínűsége.
  4. A terhesség alatti diabétesz és a terhességi magas vérnyomás is többször fordul elő a túlsúlyos terhes nők között, mint a normál súlyúaknál.
  5. A túlsúlyos kismamák körében gyakoribb a császármetszés, mint a normálsúlyú kismamáknál, valószínűleg azért mert a megszületendő gyermek is nagyobb súlyú, mint a nem túlsúlyos kismamák újszülöttei.
  6. A túlsúlyos nők gyakran vitaminhiányosak. Annak ellenére, hogy több kalóriát visznek be, mégsem biztosítják általában a szervezet számára a nélkülözhetetlen vitaminok bevitelét. Kutatások bizonyítják, hogy a  túlsúlyos nők hajlamosak kerülni a dúsított gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztását, helyettük az  alacsony tápértékű, de magasabb kalóriatartalmú ételeket választják.
  7. Gyakran légzőszervi betegséggel küzdenek az elhízott emberek. Gyakori az asztma illetve az alvási apnoe, amely növeli a császármetszés és a terhesség alatti vérnyomás veszélyét. A terhességi alatt a túlsúlyos kismama asztmája súlyosbodhat.
  8. A túlsúlyos kismamák immunrendszere gyengébb.  Kevésbé ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

Az elhízással összefüggő veszélyek kialakulásában valószínűleg jelentős szerepet játszik a terhesség előtti helytelen táplálkozás, ami miatt anyagcserezavarok és vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben.  Ez hatással van mind a kismama, mind a magzat egészségére. Ezért érdemes figyelni a nőknek a helyes táplálkozásra már a teherbe esés előtt, illetve ha túlsúlyosan várandós kövesse az orvosa és a dietetikus tanácsát, hogy problémamentes és boldog legyen a gyermekvárás időszaka, s a szülés csodáját aggodalom nélkül élhesse meg.

A terhesség alatti diabétesz és a terhességi magas vérnyomás is többször fordul elő a túlsúlyos terhes nők között, mint a normál súlyúaknál.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek