A terhesség első tünetei

Vannak nők, akik oly figyelemmel érzik és követik testük változásait.

Természetesen a legnyilvánvalóbb tünet a terhesség bekövetkeztére a menstruáció kimaradása és a legbiztosabb módszer ennek bizonyítására pedig a terhességi teszt elvégzése. Mivel a tünetek terhességenként és egyénenként változhatnak, lássuk mik is ezek a jelek!

 Pecsételő vérzés a zigóta beágyazódását követően jelentkezhet, de színe, állaga eltér a megszokottól. Előfordulhat fehér, tejszerű folyás is, melynek a fogantatást követően megvastagodott hüvelyfal az oka. Amennyiben e váladéknak megváltozik a színe, szaga, állaga, az fertőzésre utalhat, ezért mindenképpen szükséges felkeresni nőgyógyászát.

Mellfeszülés, mellduzzadás is tapasztalható a test megváltozott hormonszintje miatt. Ezek a tünetek az első néhány héten jelentkeznek, a mellek nehezebbek, teltebbek és érintésre érzékenyek. A mellbimbó környéki bimbóudvar besötétülhet.

Fáradtságot okozhat a megemelkedett progeszteronszint, mely a megtermékenyítést követően már 1-2 héttel jelentkezhet, ami gyakorlatilag a kimaradt menstruáció ideje.

Hányás, hányinger, gyomorégés, szagundor és az ehhez hasonló tünetek a 6. terhességi hetet követően, a petezsák kialakulásakor jelentkezhetnek. Ennek az az oka, hogy a megemelkedett ösztrogénszint miatt lassabban ürül ki a gyomortartalom. Hányás, hányinger a nap bármely szakában előfordulhat és általában a 12-13. hét környékén megszűnik, bár néha előfordul, hogy 15-16. hétig is elkíséri a kismamát.

Gyakori vizelési inger jelentkezhet szintén a 6-7. hét környékén, illetve székrekedés is tapasztalható, mivel lassul az élelmiszer áthaladása a belekben. Sok folyadék és magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása segíthet ezen a problémán.

Hangulatváltozás, ingadozás az első trimeszter idején fordulhat elő, illetve sok nő említi  a gyakori, de enyhe fejfájás meglétét is. A tágult erek miatti alacsony vérnyomás vagy az alacsony vércukorszint okozhat szédülést.

Előfordulhat, hogy egy kismamán az összes felsorolt tünet jelentkezik, de van, akinek csak egy vagy két ilyen tünete van. A biztos módja annak, hogy megtudja, gyermeket vár, ha elvégez egy terhességi tesztet vagy felkeresi nőgyógyászát.
Szerző: G.O.

Kapcsolódó cikkek