A szülés öt előjele

Általában még azok a kismamák sem biztosak a vajúdás megindulásában, akik nem először néznek anyai örömök elé.

Ennek az az oka, hogy a korai jelek általában nem egyértelműek, sokszor hihetjük azt, hogy a képzeletünk játszik velünk. „Talán csak azért fáj a hasam mert nehezet vacsoráztam, ez a kis szivárgás csak vizelet mert a babának éppen húgyhólyagomon támadt kedve pihengetni.”

A parents.com cikke alapján összegyűjtöttük azokat a jeleket, melyek valóban arra utalnak, hogy lassan megindul a szülés.

 1. Elfolyik a magzatvíz
  Minden kismama rémálmai közé tartozik, hogy a magzatvíz hirtelen egy irodában, liftben, moziban folyik el. Az igazság azonban az, hogy a szülések kis hányada (egy tanulmány szerint mindössze 8%-a) indul el ily módon. A legnagyobb valószínűsége annak van, hogy ha meg is reped a magzatburok, a baba feje megakadályozza, hogy túl sok víz folyjék el, így egy kis szivárgás észlelhető mindössze.
  De miután a magzatburok megrepedt már biztosak lehetünk benne, hogy megkezdődött a vajúdás. Általában a nők többsége ezt követően bemegy a kórházba, a többiek azonban kiteszik magukat a fertőzésveszélynek, hiszen a magzatburok megepedésével a fertőzés kockázata megnő.
 2. Erős és rendszeres összehúzódások
  Nehéz eldönteni (főleg annak aki még nem szült), hogy valódi szülési fájdalmakat érez vagy „csupán” jósló fájásokat.
  Az egyik kapaszkodó a kérdés eldöntésében az lehet, hogy a szülési fájdalmak nem enyhülnek, sokkal inkább egyre fokozódnak, és sűrűsödnek. A fájdalom a hátból indul és sugárzik a has irányába.
 3. Folyás
  A terhesség ideje alatt a méhnyak zárva van, a nyákdugó védi a babát fertőzéstől. Ahogy közeledik a szülés, a méhnyak kezd kitágulni és a nyálka távozik. Ezen ponton akár még egy hét is lehet a szülésig, de az is lehet, hogy csupán néhány óra.
 4. Hasmenés
  A szüléssel járó hormonális változások következtében, prosztaglandin termelődik, mely segíti a méh összehúzódását és a méhnyak tágulását. Ez azonban hatással van belekre is, mely gyakori székletürítéshez, esetleg hasmenéshez vezethet.
 5. Nagyon erős fájdalom
  A terhes nők sokszor érzenek erős hátfájást. A nők egyharmada azonban rendkívül kemény fájdalmat érez a vajúdás kezdetén. Kay Johnson nővér-bába szerint „normális esetben a baba leszáll a szülőcsatornába, arcával nyomja az anya gerincét. De néhány esetben a baba leszállásakor a koponyája megüti az anya gerincét. Ennek eredménye az állandó kisugárzó fájdalom, melyet a hasban, vagy a hátban érez a kismama.”  A kínzó hátfájás mindig biztos jele a szülés megindulásának.

Tudnia kell, hogy mindenféle egyéb forrásból származó információ nem helyettesíti az orvosi diagnózist, a szakorvossal folytatott konzultációt. Ezért, ha bármilyen szokatlan jelenséget tapasztal, ami változásra utal, esetleg aggodalommal tölti el forduljon orvosához, vagy menjen be az Önhöz legközelebbi kórházba, ahol szakszerű ellátásban részesítik!

A baba és a kismama biztonságát a rendszeres szakorvosi vizsgálat garantálja, ezért kérdéseivel, aggodalmaival forduljon bizalommal orvosához!
Szerző: Forrás: www.parents.com

Kapcsolódó cikkek