A passzív dohányzás halva születést okozhat

Azoknak a várandós nőknek, akik dohányosok társaságában töltik napjaikat, némiképp nagyobb a kockázatuk arra, hogy magzatuk halva születik - állapították meg kanadai kutatók. A passzív dohányosok körülbelül egy százalékát szívják be annak a füstmennyiségnek, amely az aktívan cigarettázók tüdejébe jut, ám a tanulmány szerint ez is árt a magzatnak.

A cigaretta szálló füstje számos olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a dohányzó a filteren át szív be, átszűrve. Joan Crane a tanulmány vezetője úgy véli, ezek az anyagok rontják a méhlepény vérellátását, ezáltal ártanak a magzatnak.  Egy egészségügyi adatbázisban található, mintegy 12 ezer állapotos kanadai nőre vonatkozó információt elemeztek a kutatók. A várandós kismamák 11 százaléka volt kitéve passzív dohányzásnak. A terhesség harmadik trimeszterében a dohányfüstöt passzívan beszívó nők között 0,83 százalék volt magzatuk halva születésének aránya, míg azok körében, akik környezetében nem dohányoztak csak 0,37 százalék volt ez az arány.

Ez még nem jelenti azt, hogy a dohányfüst jelenléte és a halva születés között talált összefüggés ok-okozati kapcsolat, ám más lehetséges kockázati tényezők – például az anyai életkor, alkohol- és drogfogyasztás – figyelembe vétele után is háromszor nagyobb esélye volt a halva születésnek azoknál, akik passzívan dohányoztak.  A terhességük alatt passzív dohányzásnak kitett anyák újszülöttjei átlagosan 54 grammal kisebb súlyúak voltak, és fejkörfogatuk is kisebb volt átlagosan 0,24 centiméterrel.

Az anyaméhen belül is ártalmasak a magzatra a dohányfüstből a bútorokba, textilekbe szívódott, lerakódott szennyezőanyagok, az úgynevezett harmadlagos dohányzás – idézte amerikai kutatók megállapítását a Science Daily című online tudományos portál. Az American Journal of Physiology című szakfolyóirat legfrissebb számában ismertetett tanulmány szerzői úgy találták, hogy a környezetben a cigarettafüstből visszamaradt toxikus részecskék a közvetlen dohányfüstnél is súlyosabb károsodást okozhatnak a magzatoknál és csecsemőknél.

Azokban a lakásokban, szállodai szobákban, autókban, ahol dohányoznak, a cigaretta füstjéből visszamaradnak toxikus anyagok, amelyek vagy a felületeken (például a falakon, bútorokon), vagy a textilekbe (szőnyegbe, kárpitba, függönybe) szívódva igen sokáig jelen lehetnek. A Los Angeles-i Bioorvosi Kutatóintézet (LA BioMed) munkatársai arra hívták fel a várandós nők figyelmét, hogy maradjanak távol azoktól a helyektől, ahol korábban dohányoztak. A cigarettázás során a levegőbe kerülő dohányfüst kiülepedik, majd egy idő elteltével a szennyezést igen apró szemcseméretű, egészségre veszélyes vegyületek alkotják.

Megvizsgáltuk a tüdő kifejlődése során lejátszódó folyamatokat, és úgy találtuk, hogy azokat egyértelműen akadályozta a harmadlagos dohányzás” – emelte ki Virender Rehan kutatásvezető.

Passzív dohányzás, akár halva születést is okozhat, de még a harmadlagos dohányfüst, ami azokban a helyiségekben van jelen, ahol korábban dohányoztak, szintén ártalmas a magzat fejlődésére nézve.
Szerző: trapphenci

Kapcsolódó cikkek