A fészekrakó ösztön

Szinte valamennyi várandós nőt utolér ez az ösztön, amely kisebb nagyobb mértékben jelentkezik a családok életében. Ez egy természetes folyamat, egy ősi ösztön, amely az állatvilágban is megfigyelhető.Lázas előkészületek a nagy nap előtt!

Az anya rendezett, szép környezetet, puha otthont kíván biztosítani családjának. Megállíthatatlan vágy munkálkodik benne, hogy tiszta ház fogadja a kisbabát, hogy rendbe szedje az eddig elmaradt dolgait, hogy rendezetté tegye a világukat. Normális dolog, hogy a baba születése előtt előkészítjük a babszobát, kidekoráljuk, hogy otthonos környezet fogadja a korházból kijövet gyermekünket. A fészekrakó ösztön hatalmas erőforrásként működik a kismamákban, hihetetlenül energikussá válnak. Élvezettel vásárolnak babaholmikat, a baba ruhácskáit átmossák, kivasalják, szépen elrendezve teszik el a szekrénybe, takarítanak, port törölnek. Vannak viszont kismamák, akik túlzottan serények, s fáradhatatlanul munkálkodnak a lakásban. Nem várnak senkire, hanem ők maguk akarják elvégezni a legnehezebb feladatokat is, legyen szó akár festésről. Valószínűleg képes  is lenne rá, de gondoljon a babára.

A fészekrakó ösztön ellenére, a következőkre figyeljenek a kismamák:

  • Ne tologasson nehéz bútorokat és ne cipeljen nehéz dolgokat.
  • Ne másszon létrára, ne nyújtózkodjon, hogy az ablakra felkerüljön a függöny.
  • Tervezze és irányítsa a festést, de a tényleges munkálatot bízza másra.
  • Tisztítószerekre különösen ügyeljen, ezek használatakor viseljen gumikesztyűt.

Néhány kismama viselkedése meglehetősen irracionálisnak tűnhet, lehet, hogy visszaemlékezve ők is nevetni fognak magukon.

  • Van, aki arról számolt be, hogy a konyhai szekrény gombjait is leszerelte, hogy alaposan fertőtleníteni tudja.
  • Előfordult olyan is, hogy a leendő anyuka az otthoni könyvespolcon található könyveket betűrendbe rakta.
  • Van, aki arra áldozta az idejét és energiáját, hogy tasakokba rendezze valamennyi holmiját.

Ahogyan közeledik a nap annál inkább várja a kisbabáját, s természetes, hogy mindent elő akar készíteni, de tartogasson energiát a vajúdásra is. Pihenjen, s ne kergesse ösztönével az őrületbe a kedves párját. Legyen boldog és kiegyensúlyozott a fészekrakás!

A fészekrakó ösztön hatalmas erőforrásként működik a kismamákban, hihetetlenül energikussá válnak.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek