7 mondat, amit soha ne mondjon kismamának

Minden kismama (függetlenül attól, hogy hányadik babáját várja) tele van aggodalommal, kérdésekkel, izgalommal. Ha ez nem elég, sajnos vannak tapintatlan megnyilvánulások, sokszor otromba megjegyzések úton-útfélen. Összegyűjtöttük a legőrjítőbb butaságokat, érdemes elolvasni.

Néha egészen váratlan helyen (bevásárlóközpont, park, orvosi rendelő, fodrász stb) kell elszenvedni és bizony sok esetben idegenektől vagy éppen “kedves” ismerősöktől.  Az sem ritka jelenség, hogy olyanok is beleesnek a hibába, akik már voltak várandósok és valaha nekik is át kellett élniük hasonlókat. Mielőtt meggondolatlan mondatok hagynák el a száját, jusson eszébe: ön vajon mit érezne ha ilyet hallana?

Íme néhány „kedves” példa, amit tanácsos elkerülni egy terhes nővel való beszélgetés során:

  1. Milyen nagy/kicsi a hasad!
  2. Aludj sokat most, később úgysem lesz rá lehetőséged!
  3. Élvezd a szabadságot, amíg van!
  4. Szoptatni fogsz?
  5. Felkészültél a szülésre???
  6. A szülést bármikor újra bevállalnám, de ami utána jön…
  7. Ki az orvosod? Tényleg, jól meggondoltad ezt, én azt hallottam, hogy…

A fenti példák sok esetben azt sugallják a tapasztaltaktól, hogy nem nézik ki a leendő édesanyából, képes megbirkózni a rá váró nehézségekkel, és akarva-akaratlanul lerombolják saját ösztöneibe vetett bizalmát. Ha csak lehet, ne taszítsuk szegényt tovább a bizonytalanság ingoványába idétlen kérdésekkel, teljesen értelmetlen kijelentésekkel.

Sokkal jobb, ha tapasztalatát arra használja, hogy megnyugtassa, bátorítsa és erősítse abban, hogy bár valóban nem lesz könnyű, de képes lesz megbirkózni a feladattal. Az anyaság érzése csodálatos dolog, ösztönei pedig segíteni fogják, hogy minden rendben menjen majd kisbabájával.

Mielőtt meggondolatlan mondatok hagynák el a száját, jusson eszébe ön vajon mit érezne ha ilyet hallana?
Szerző: Rácz Anikó

Kapcsolódó cikkek