5 szülés utáni tünet, amire minden kismamának fel kell készülni

A szülés viszontagságainak elmúltával, a belső és külső megrázkódtatások megszűntével, a kismama kezében tartja újszülött gyermekét, amikor különösen mélyen érzékeli, hogy Önök ketten a világ közepe. Már a várandósság is hatalmas terhet ró a kismama szervezetére, s szülést követően alapvetően megváltozik a teste.

Sokan aggódnak a terhesség okozta testi változások miatt, többek között a has állandósult előredomborodásától és a combokon kialakult cellulitisztől tartanak. Meg fognak lepődni milyen hamar képes arra a testünk, hogy visszanyerje szinte „kezdeti” formáját. Az biztos, hogy a baba érkezése nyomokat hagy rajta, de ezek ugyanolyan szépek lehetnek, mint mondjunk a nevetőráncok egy érett férfiarcon. Egy boldog esemény, az anyává válás bizonyítékai.  Az esztétikai változások mellett egyéb tünetekre is érdemes figyelni a kismamáknak, amelyek a testet érintik.

1. Gyermekágyi folyás

Ahogy a szülés befejeződik, a méhizomzat visszafejlődik, térfogata csökken. A visszahúzódás a méh összehúzódásai révén történik, amelyek két-három napig fájdalmasak is lehetnek. Közvetlenül a szülés után a méhsúlya 1500 gramm, a szülés utáni tizedik nap körül már csak 300 grammot nyom, és már a kezét a hasára téve nem tudja kitapintani. A méh visszahúzódása teszi lehetővé, hogy  a méhből kiürüljön a magzatot körülvevő nyálkahártya. Ez körülbelül olyan, mint egy erősebb menstruáció.  A hüvelyen át távozó folyás 3-5 napon keresztül erősen vére, majd a következő 8 napon át egyre kevesebb vért tartalmaz, színe elhalványodik. Ez a folyamat 5-6 hétig is eltarthat. A szoptatás meggyorsíthatja a folyamatot. A gyermekágyi folyást  folyamatosan ellenőrizze, szagtalannak kell lennie, ha kellemetlen szagúvá válik , az fertőzést jelez.

2. Gátmetszés hegesedése

A hegesedés fájdalommentes lehet, de előfordulhat, hogy 2-3 napon keresztül fáj, s ülésnél kellemetlen. Ha ez a fájdalom állandósul, akkor keresse fel vele orvosát, mivel egy kis vérömleny is okozhatja a fájdalmat. Nagyon fontos a gátmetszés naponta többszöri kezelése, leöblítése. A külső varratokat kb. 5-6 nap után fájdalommentesen eltávolítják. A hüvely belsejének összevarrására rendszerint felszívódó fonalakat alkalmaznak, amelyek spontán lökődnek ki.  Ne hordjon szintetikus anyagból készült fehérneműt, amely nem biztosít megfelelő szellőzést. Bizonyos ideig kellemetlenséget okozhat a gátmetszés sebhelye. Az orvos által felírt krémmel vagy kenőccsel ajánlatos a heget masszírozni.  Normális esetben semmi utólagos probléma nem merül fel.

3. Emlőgyulladás

A szoptatás során bekövetkező gyulladásos betegség. A mellbimbó apró sérülésein át a szoptatáskor az emlőbe jutó fertőzés okozhatja. A mell megduzzadhat, fájdalmassá válik a szoptatás, s akár be is lázasodat a kismama. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha a tüneteket tapasztaljuk. A gyulladás veszélyét csökkenti, ha az emlők tökéletesen kiürülnek a szoptatás során, a bimbósérülés elkerülése és a szoptatás által megkövetelt higiénés szabályok betartása.

4. Szülés utáni melankólia

Néhány nappal a szülés után előfordul, hogy az újdonsült anyuka egy pszichológiailag különös szakaszon esik át. Kissé melankolikusnak érezheti magát, amikor az elbátortalanodás, a sírni vágyás és a kirobbanó öröm keveredik benne. Ez az érzékeny állapot nem jelentkezik mindenkinél, valamint egyénenként változó az intenzitása és időtartalma.  Ne érezzen bűntudatot a hangulatváltozásokért, néhány nap után feloldódik önben. Bízza magát addig bátran a társára, vagy bizalmas barátnőjére, akik képesek megérteni önt. Ha azonban több héttel a szülés után is levertnek érzi magát az újdonsült anyuka, érdemes a védőnővel vagy az orvossal megbeszélni, hogy nem szülés utáni depresszióról van-e szó.

5. Izzadás

A terhesség alatt felhalmozódott víz eltávolítása a szervezetből gyakori vizeléssel történik, de sok víz távozik a bőrön keresztül is, amely főleg éjszaka okozza kellemetlen izzadást. Emiatt nem kell nyugtalankodni, ez csak rövid ideig tartó átmeneti jelenség.

A legfontosabb, hogy nem kell megijedni a szülést követő természetes folyamatoktól, jelenségektől, azonban az orvosunkat minden esetben tájékoztassuk a változásokról.

Az biztos, hogy a baba érkezése nyomokat hagy rajta, de ezek ugyanolyan szépek lehetnek, mint mondjunk a nevetőráncok egy érett férfiarcon. Egy boldog esemény, az anyává válás bizonyítékai.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek