10 kérdés és válasz a terhességről

A gyermekvárás az eddig nem ismert örömmel együtt erősödő újfajta felelősség érzetet is elindít a jövendőbeli szülőkben. Hirtelen sok mindent kell átgondolniuk, előkészíteniük, számtalan kérdés merül fel bennük.

A terhesség nem csak egy új életet, hanem egy új életszakaszt is jelent leginkább az anyukák számára, akiknek –főleg az első gyermek esetében- egy egész sor új dologgal, jelenséggel kell megismerkedniük.

1. Mi a terhesség első jele?

Elmarad a havi vérzés. A terhesség biztos jelei azok, amelyek közvetlenül bizonyítják a magzati életet: azaz a terhességi hormonok a vérben vagy a vizeletben kimutatható valamint ultrahangkép és a magzati szívhang bizonyítja az új élet születését.

2. Mi okozza a mellfeszülést?

Az embrió hormonjelei az anya agyalapi mirigyén keresztül az eddig nyugalmi állapotban levő tejmirigyeket növekedésre serkentik. Az anya pedig a szövetek nyúlása miatt érzi, hogy feszül a melle.

3. Alhasi húzódás miatt kell-e aggódni?

A terhesség egyik korai észlelhető jele lehet az alhasi húzódás. A még nem szült nők méhe általában kicsi. A hormonoktól függő, fokozott vérellátás és a méh kötőszövetei sejtjeinek növekedése okozhat egyfajta húzódást az alhasban. A méhüreg a fejlődő magzattal együtt növekszik, s a kismamák ezt érzékelhetik alhasi húzódásként.

4. Mikortól kell számítani a reggeli rosszullétre?

A terhesség tipikus jele, az általában reggelenként jelentkező émelygés. Az embrió sejtjei hormont termelnek, amit leadnak az anya keringésébe, s ez a megnövekedett hormonmennyiség a terhesség első 12-14. hetében ingerli az agy hányóközpontját.  Körülbelül három hónap alatt a szervezet hozzászokik ezekhez a hormonokhoz és a hányinger elmúlik.

5. Igaz, hogy a terhesség alatt nő a nyakbőség?

Nem mindenkire igaz. Néhány nő azt veszi észre, hogy a pajzsmirigy növekedés miatt vastagabb lesz a nyaka.

6. Hogyan számolják ki a szülés várható időpontját?

A terhesség alatt az anya testében sajátos törvények szerint a legbonyolultabb csoda megy végbe, így napra pontosan nem lehet megmondani mikor teljesedik ki, mikor jön el a születés pillanata. A terhesség az embereknél -28 napos ciklussal számolva- a tüszőrepedés előtti utolsó vérzés első napjától 280 napig, azaz 40 hétig tart.

7. Lehet-e gyógyszert szedni a terhesség alatt?

Mindenfajta gyógyszer szedését meg kell beszélni az orvosával! Ha lehetséges mondjon le a fejfájás elleni vagy kisebb rosszullétek megelőzésére szedett tablettákról. Alkalmazzon inkább jól bevált házi gyógymódokat –például sétál egy nagyot a friss levegőn-, amelyek helyrebillentik közérzetét.

8. Alkoholt szabad-e fogyasztani a várandóság ideje alatt?

Az alkohol a gyermek fejlődő sejtjei számára méreg.

9. Le kell-e mondani a kávéról?

A kávéfogyasztás estében a szervezet reakcióit, a közérzetet kell mérvadónak tekinteni. Ha terhesség alatt is bírja a kávét fogyasztani , megihat naponta kettő csészével, s lehetőleg ne mindennap. A kávé ugyanis gátolja a vas felszívódását a bélből, valamint a magzat nehezebben választja ki a koffeint, mint az anya. Ha naponta fogyaszt kávét, a magzat gyakorlatilag folyamatos koffeinhatás alatt fejlődik.

10. Árt a dohányzás a kisbabának?

Egyértelműen igen. A dohányzás során a következő anyagok jutnak el a babához: nikotin, szén-monoxid, kátrány, kadmium stb. A nikotin akadályozza a méh vérellátását, és nehezíti a vérátáramlását a méhlepény véredényeiben. A magzatnál megemelkedik a vérnyomás, lelassul a szívverés, csökken a vérének oxigéntartalma, csökkennek a magzatmozgások. Ha a kismama nem dohányzik, de legalább egy órát erősen füstös helységben tölt, az olyan mintha maga szívott volna  el egy cigarettát. A terhesség alatti dohányzás súlyos következménnyel járhat a babára nézve. Testi fogyatékosság is kialakulhat és az értelmi fejlődés is visszamaradhat.

Cikkünk következő részében további 20 minden kismamát foglalkoztató kérdéssel folytatjuk.

Ha figyel a testére nem lehet gond. Főleg a táplálék minőségére ügyeljen, ne a mennyiségre. A súlynövekedés ne nagyon haladja meg a heti fél kilót. A terhesség kellemes, ne szégyellje a külsejét ebben a boldog állapotban.
Szerző: Kőpataki Krisztina

Kapcsolódó cikkek