10 dolog, amit minden terhes nőnek tudni kell

Amikor az a bizonyos teszt pozitív eredményt mutat, elkezdődik egy új korszak, a nő felkészül az anyaságra. 9 hónap telik el várakozással miközben rengeteg kérdés merül fel a kismamában.

Az orvos, a védőnő mind-mind azért dolgozik, hogy várandóság időszaka a legszebb legyen a nők életében. Kérdéseikkel, aggodalmaikkal bátran forduljanak a kismamák a kiválasztott nőgyógyászhoz, védőnőhöz.

10 dolog, amit minden terhes nőnek tudni kell

1.    A terhesség kora
A terhesség korát a utolsó  menstruáció első napjától számolják. A terhesség ettől kezdve számolva tart 40 hétig, azaz 280 napig. Normálisnak az számít, ha a baba 38-40. hét körül jön a világra.

2.    Védőnő szerepe
A nőgyógyász után a védőnőt kell felkeresni, akinek feladata a várandós anya gondozása is. Nyilvántartásba veszi a kismamát, s kiállítja a gondozási könyvet, amelybe minden vizsgálati időpont és eredmény bekerül.

3.    Ismerje meg jogait a kismama!
A törvény úgy rendelkezik, hogy a terhességről értesíteni kell a munkáltatót. Előzetesen kérni kell egy igazolást a háziorvostól vagy szakorvostól amely igazolja a terhességet.

4.    A nehézségek után minden könnyebb!
Az első három hónap sokaknak okoz kisebb-nagyobb problémákat, rosszulléteket. Gyakran csak egy típusú ételt tud megenni a kismama, minden egyebet elutasít a szervezete, nem marad meg benne. Szédülés, hányinger, fáradság kíséri végig az első heteket, de ezek természetes velejárója a várandóságnak. A harmadik hónap után már minden könnyebb, ezek a panaszok általában megszűnnek.

5.    Táplálkozzon tudatosan!
Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen, s nem” kettő helyett eszik” a kismama. A várandóság időszakában a napi kalória-bevitel csak kicsivel kell, hogy több legyen a szokásosnál. Kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek mesterséges édesítőszereket vagy káros adalékanyagokat tartalmaznak. A terhesség alatt nagyon fontos, hogy meglegyen az ajánlott folsav bevitel, hogy elkerülje a leggyakoribb fejlődési rendellenességek.

6.    Fontos a hidratálás!
Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. A megfelelő hidratálás hiánya székrekedést, fáradságot okozhat, sőt koraszüléshez is vezethet.

7.    A testmozgás fontos!
Ha az orvos nem rendelkezik másként, a kismamának továbbra is javallott a mozgás. Természetesen csak olyan mozgásformát válasszon, amely fizikailag nem terheli túl.

8.    Fontos megfelelő fehérnemű kiválasztása!
A pocak megnő, a mell megnagyobbodik, ne sajnáljuk a pénzt megfelelő fehérnemű beszerzésére, amely nem nyomja el a pocakot, és nem okozz kényelmetlen viseletet.

9.    Készüljön fel a szülésre!
Ne olvasson különböző történeteket a szülésről, hanem járjon el szülésfelkészítő tanfolyamra.

10.    Nem kell aggodalmaskodni!
A védőnő ellenőrzések során minden alkalommal megméri a kismama súlyát, feljegyzi mennyit hízott vagy mennyit kellett volna és mennyit nem gyarapodnia. Nem szabad, hogy ezek a megjegyzések felzaklassák a kismamát. Nincs értelme tartani a mobiltelefon, a mikró vagy az ultrahang vizsgálat úgynevezett ártalmaitól. Mindent ésszerűen kezeljen a leendő anyuka, hiszen nem beteg, hanem élete legszebb korszakát éli meg. Legyen boldog kismama!

A várandóság időszakában a napi kalória-bevitel csak kicsivel kell, hogy több legyen a szokásosnál.
Szerző:

Kapcsolódó cikkek